T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / İZMİT - Nuh Çimento Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Halkla İlişkiler Alanı

Halkla İlişkiler alanı, küresel düzeyde değişen pazar, rekabet koşulları ve hızlı teknolojik ilerlemeler nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Sektörde faaliyet gösteren kuruluşların rekabet gücünü artırabilmek için teknolojik gelişmelere göre kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu durum sektörde alanında uzmanlaşmış eleman ihtiyacını artırmaktadır. 

Halkla İlişkiler Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

Halkla İlişkiler dalı yer almaktadır.

Bu doğrultuda Halkla İlişkiler alanı ve alan altında yer alan meslekte ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

  • Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • İletişim bilgisi, etkin iletişim, iletişim yöntemleri, müşteri ile iletişim, iletişimde yaratıcı drama uygun işlemleri yapma,
  • Mesleki metinleri etkin okuma ve yazma, Türkçeyi etkin konuşma ve sunuculuk için gerekli konuşma kuralları ve görgü kuralları,
  • Kelime işlemci, elektronik tablolama işlemleri yapma

ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Halkla İlişkiler Dalında;

  • Halkla ilişkiler kavramı, ilişkili olduğu alanlar, halkla ilişkiler yaklaşımı; organizasyon çeşitlerine uygun organizasyon düzenleme, halkla ilişkiler faaliyetlerini, yazılı ve sözlü araçları kullanarak kurum içi halkla ilişkiler; hedef kitleye yönelik tanıtım ve kampanya düzenleme,
  • Medyadaki haber mesajlarını toplama, bir kurum hakkındaki haberleri toplama ve halkla ilişkiler kampanyası yapma,
  • Temel hukuk bilgisi çerçevesinde anayasal hak ve sorumluluklara uygun olarak halkla ilişkiler meslek etiği ve yasaları,
  • Reklam süreci, reklam ortamları, reklamcılıkta araştırma, reklamcılıkta planlama ve değerlendirme, yazılı basında yenilikçi faaliyetler, görsel/işitsel medyada yenilikçi faaliyetler işlemlerini yapma,
  • Yeni medyada marka iletişimi kurma,
  • Modern pazarlama, pazarlama ve iletişim ve pazarlama karması elemanları
  • Çağrı merkezi temel kavramları, çağrı merkezi hizmet kuralları ve çağrı merkezinde kullanılan teknolojiler

ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Mezun Öğrencilere Verilen Belgeler

Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen unvanı verilir. 

Ustaöğreticilik belgesi MTAL mezuniyeti sonrası yüzyüze veya online iki haftalık kurs sonucu verilebilmektedir.

Staj

Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Öğrencilere işletmede mesleki eğitim ve stajları süresince işletmeler tarafından asgari ücretin en az %30’u tutarında ücret ödenmektedir.

Sigorta

Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu Teknik/ Anadolu Meslek ve Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında alan eğitimin başladığı 9. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.

Yükseköğretime Geçiş

Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına katılarak, başarılı oldukları takdirde, ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına yerleşme fırsatı bulurlar.

Kendi alanlarının devamındaki 2 Yıllık Meslek Yüksekokul tercihlerinde ek puan imkanından faydalanırlar.

Üniversite kılavuzunda bir 4 yıllık bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik lisesi alanlarından mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

Bu süreçte, mesleki ve teknik eğitim okulları mezunları yükseköğretime geçişlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaz, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlarla aynı şartlarda yükseköğretim kurumlarına giriş hakkına sahip olurlar. Bu sistem sayesinde, öğrenciler mesleki ve teknik bilgilerini daha ileri düzeyde eğitim alarak geliştirme şansını elde ederler ve kariyer yollarını genişletebilirler.

İş Bulma İmkanları

Özel işletmeler, resmî kurumlar ve organizasyonların halkla ilişkiler, tanıtım, reklam, müşteri hizmetleri, çağrı merkezleri ve marka yönetimi ünitelerinde çalışma imkânı elde eder. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.04.2017 - Güncelleme: 14.03.2025 01:10 - Görüntülenme: 3516
  Beğen | 30  kişi beğendi