Mesleki ve teknik eğitim alan programları, bireyleri iş hayatına hazırlamak amacıyla tasarlanmış olup iş gücü piyasası ihtiyaçları ve iş analizi yaklaşımını esas alır. Bu yaklaşımda meslekler analiz edilerek meslek profili tanımlanır ve meslek elemanının yapması gereken iş/görev ve işlemler belirlenir. Öğretim programı, söz konusu iş ve işlemleri yerine getirebilmek için sahip olunması gereken bilgi, beceri, tutum ve tavırları kazandırmayı ders, iş ve uygulama faaliyetleri yoluyla ortaya koyarken eğitim etkinlikleri bu çerçeveye uygun olarak bireyleri iş hayatına hazırlayacak şekilde planlanır. Öğretim programı; eğitsel etkinliklerin hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini içeren detaylı bir plandır. Bu plan dahilinde; sektör beklentilerine cevap veren, ulusal ve uluslararası bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip; mesleki gelişmeleri takip eden yenilikleri geliştiren ve uygulayabilen meslek elemanları yetiştirmektir.
Güzellik Hizmetleri Alanı’nda; güzellik ve bakım sektörünün gelişen, değişen, yenilenen ihtiyaçlarını baz alarak teknolojik gelişmeler takip etme, bu gelişmeler mesleğine uyarlama, güzellik hizmetler çerçevesinde yer alan bakım uygulamaları yapma ile ilgili meslek yeterlikler kazanmış netlikle elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu programı tamamlayanlar;
Hijyen kurallarına uyarak güzellik hizmetleri uygulamalarını yapma, kozmetik ürünlerin tedarik ve uygulamasını yapma, temel çizim ve renklendirme tekniklerini kullanarak mesleki resim uygulamaları yapma, el ve ayak bakımı yapma yetkinliği kazanarak mezun olur.
Mezun Öğrencilere Verilen Belgeler
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen unvanı verilir.
Ustaöğreticilik belgesi MTAL mezuniyeti sonrası yüzyüze veya online iki haftalık kurs sonucu verilebilmektedir.
Staj
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Öğrencilere işletmede mesleki eğitim ve stajları süresince işletmeler tarafından asgari ücretin en az %30’u tutarında ücret ödenmektedir.
Sigorta
Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu Teknik/ Anadolu Meslek ve Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında alan eğitimin başladığı 9. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.
Yükseköğretime Geçiş
Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına katılarak, başarılı oldukları takdirde, ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına yerleşme fırsatı bulurlar.
Kendi alanlarının devamındaki 2 Yıllık Meslek Yüksekokul tercihlerinde ek puan imkanından faydalanırlar.
Üniversite kılavuzunda bir 4 yıllık bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik lisesi alanlarından mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
Bu süreçte, mesleki ve teknik eğitim okulları mezunları yükseköğretime geçişlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaz, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlarla aynı şartlarda yükseköğretim kurumlarına giriş hakkına sahip olurlar. Bu sistem sayesinde, öğrenciler mesleki ve teknik bilgilerini daha ileri düzeyde eğitim alarak geliştirme şansını elde ederler ve kariyer yollarını genişletebilirler.
İş Bulma İmkanları
Güzellik salonları ve merkezlerinde, bayan ve erkek kuaför salonlarında, masaj salonları ve merkezlerinde, kaplıca ve termal otellerde, SPA ve bakım merkezlerinde, kozmetik imalatçılarında, kozmetik satış noktalarında, saç ve makyaj sanatçısı olarak TV kanallarında, tiyatro salonlarında ve sinema stüdyolarında, kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonlarında çalışma imkânı elde eder.
Okulumuz Güzellik Alanı İmkanları
Okulumuz Güzellik Hizmetleri Alanı 5 öğretmen ve 110 öğrenci ile hizmet vermektedir. Okulumuzda 2 tane cilt bakım atölyesi bulunmaktadır.
Okulumuz güzellik alanında saç bakımı hizmeti verilmemektedir.
9.sınıfın başında alan seçimi ile gelen öğrencilerimiz 4 yıl boyunca mesleğe dair teorik ve uygulamalı dersleri alacaklardır.
Güzellik Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;
Okulumuzda "Güzellik Hizmetleri Dalı" yer almaktadır. Bu doğrultuda Güzellik Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Güzellik Hizmetleri Dalında;
İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda hijyen kurallarına uyarak kozmetik ürünlerin tedarik ve uygulaması, cilt bakımı ile el bakımı,
İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel makyaj uygulamaları,
Temel çizim ve renklendirme tekniklerini kullanarak mesleki resim uygulamaları yapma,
İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak özel cilt bakımı tekniklerini uygulama, sağlık personeline yardımcı olma, vücut bakımı ile ayak bakımı, tekniğine uygun İleri makyaj ile epilasyon ve depilasyon uygulamaları, müşteri özelliklerini ve müşteri ile sağlıklı iletişim ilkelerini açıklama ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Hızla gelişme gösteren çağımızda cilt bakımı ve kuaförlük alanı, bireylere temel birimleri içeren bilgi ve beceriler ile mesleğe özel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra iyi insan ilişkileri ve iletişim kurabilen, sektörün ihtiyaç duyduğu kalitede hizmet sunabilen kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirmeyi planlayan, mesleği ile ilgili hızla gelişen değişmeleri izleyen ve bunu sağlığa uygun taraflarını doğru uygulayan, gerekli önlemleri alan bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
OKULUMUZ GÜZELLLİK ALANINDAKİ MESLEK DERSLERİ
9. SINIF TOPLAM (11 SAAT)
10. SINIF TOPLAM (14 SAAT)
11. SINIF TOPLAM (17 SAAT)
12. SINIF TOPLAM (31 SAAT)