Çocuk gelişimi ve eğitimi; erken çocukluk eğitiminin 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınması, esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modellerinin oluşturulması ile nitelikli iş gücü ihtiyacı, sektörde çalışanların alanlarındaki bilgi ve becerilerini yenilemeleri ihtiyacına yönelik hazırlanması amaçlanmıştır.
Çocuk Gelişim ve Eğitim Alanı’nda; okulöncesi ve/veya özel eğitim kurumlarında eğitim alan çocukların gelişim alanlarını desteklemeye yönelik etkinlikler hazırlama ve uygulamada öğretmenlere yardım eden, çocuklara yönelik animasyon etkinliklerinde animatörler destekleyen, evde bebek ya da çocuk bakımı görev ile ilgili meslek yeterlikler kazanmış nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Çocuk gelişimi ve eğitimi; erken çocukluk eğitiminin 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla beraber esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modellerinin oluşturulması ile nitelikli iş gücü ihtiyacı, sektörde çalışanların alanlarındaki bilgi ve becerilerini yenilemeleri ihtiyacına yönelik hazırlanması önem kazanmıştır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda; Erken Çocukluk ve Özel Eğitim dalı yer almaktadır.
Bu doğrultuda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayanlar; 0-72 ay çocukların fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal, duygusal, cinsel ve ahlak gelişimi özellikleri hakkında edindikleri bilgiler doğrultusunda etkinlikler hazırlama, özel eğitim, özel gereksinimli bireylerin özellikleri ve eğitimleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırma, erken çocukluk ve özel eğitim kurumlarında uygulanan plan, program, etkinlikleri hazırlama ve uygulama, 0-72 ay çocuklarının öz bakım becerilerini karşılamaya ve özel gereksinimli bireylere bağımsız yaşam ve toplumsal uyum sağlama becerileri kazandırmaya yönelik konularda kendini geliştirme yetkinlikleri kazanarak mezun olur.
Bu programı tamamlayan öğrenciye;
Mezun Öğrencilere Verilen Belgeler
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen unvanı verilir.
Ustaöğreticilik belgesi MTAL mezuniyeti sonrası yüzyüze veya online iki haftalık kurs sonucu verilebilmektedir.
Staj
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Öğrencilere işletmede mesleki eğitim ve stajları süresince işletmeler tarafından asgari ücretin en az %30’u tutarında ücret ödenmektedir.
Sigorta
Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu Teknik/ Anadolu Meslek ve Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında alan eğitimin başladığı 9. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.
Yükseköğretime Geçiş
Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına katılarak, başarılı oldukları takdirde, ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına yerleşme fırsatı bulurlar.
Kendi alanlarının devamındaki 2 Yıllık Meslek Yüksekokul tercihlerinde ek puan imkanından faydalanırlar.
Üniversite kılavuzunda bir 4 yıllık bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik lisesi alanlarından mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
Bu süreçte, mesleki ve teknik eğitim okulları mezunları yükseköğretime geçişlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaz, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlarla aynı şartlarda yükseköğretim kurumlarına giriş hakkına sahip olurlar. Bu sistem sayesinde, öğrenciler mesleki ve teknik bilgilerini daha ileri düzeyde eğitim alarak geliştirme şansını elde ederler ve kariyer yollarını genişletebilirler.
İş Bulma İmkânları
Bu alandan mezun olanlar; Kreş ve gündüz bakımevi, anaokulu, anasınıfı gibi okulöncesi eğitim kurumlarında ve/veya özel eğitim (rehabilitasyon merkezleri) kurumlarında ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı, çocuklara yönelik animasyon etkinliklerinin düzenlendiği kuruluşlarda animasyon destek elemanı, bebeğin/çocuğun olduğu ev ortamında çocuk bakım elemanı, gölge ablalık, ödev ve oyun arkadaşı olarak çalışma imkânı elde eder.