T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / İZMİT - Nuh Çimento Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

lişim Teknolojileri Alanı’nda; ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunmasını, gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi sağlayacak, sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi ile ilgili meslek yeterlikler kazanmış nitelikli yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bilişim teknolojileri son yıllarda hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bu programı tamamlayanlara; Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Alanlarında çalıştıklarında teknisyen unvanı verilir.

Bu alanın; Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

  1. Yazılım Geliştirme (Okulumuzda bulunmaktadır.)
  2. Ağ İşletmenliği dalları yer almaktadır.

Alanımızda Bilişim Teknolojileri ve Tasarım Atölyesi, Yazılım ve Grafik Tasarım Atölyesi, Bilgisayar ve Robotik Kodlama Atölyesi bulunmakta olup öğrencilerimiz derslerini uygulamalı bir şekilde atölyelerde işlemektedir.

Bu programı tamamlayan öğrenci; 

  • Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,
  • Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Yazılım Geliştirme Dalında;

  • Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
  • Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,
  • Mobil uygulamalar yapma,
  • Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

Ağ İşletmenliği Dalında;

  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak anahtar cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde anahtarlama işlemleri yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yönlendirme cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde yönlendirme,
  • Siber güvenlik alanında bilgi toplama teknikleri, ağ güvenliğini sağlama ve güvenlik yöntemlerini uygulama,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak sunucu işletim sistemi kurulumu ve yönetimini yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Bilişim öğrencilerinde olması beklenen özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

•        Analitik düşünme ve problem çözme yeteneği olan

•        Takım çalışmasına yatkın

•        Etkili sözlü ve yazılı iletişim kurabilen

•        Dikkatli ve sabırlı olma.

•        Teknoloji ve yazılım alanına ilgili olma.

•        Yeni fikirlere açık olma.

•        Tasarım yeteneği gelişmiş olma.

Alanımızda öğrencilerimizin gerek üniversite gerekse saha çalışmalarını yapacak mesleki yeterlilikleri için gerekli temel beceri ve bilgileri alması, gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurabilmesi, çalışma hayatına uyum sağlaması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Mezun Öğrencilere Verilen Belgeler

Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen unvanı verilir. 

Ustaöğreticilik belgesi MTAL mezuniyeti sonrası yüzyüze veya online iki haftalık kurs sonucu verilebilmektedir.

Staj

Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Öğrencilere işletmede mesleki eğitim ve stajları süresince işletmeler tarafından asgari ücretin en az %30’u tutarında ücret ödenmektedir.

Sigorta

Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu Teknik/ Anadolu Meslek ve Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında alan eğitimin başladığı 9. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.

Yükseköğretime Geçiş

Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına katılarak, başarılı oldukları takdirde, ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına yerleşme fırsatı bulurlar.

Kendi alanlarının devamındaki 2 Yıllık Meslek Yüksekokul tercihlerinde ek puan imkanından faydalanırlar.

Üniversite kılavuzunda bir 4 yıllık bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik lisesi alanlarından mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

Bu süreçte, mesleki ve teknik eğitim okulları mezunları yükseköğretime geçişlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaz, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlarla aynı şartlarda yükseköğretim kurumlarına giriş hakkına sahip olurlar. Bu sistem sayesinde, öğrenciler mesleki ve teknik bilgilerini daha ileri düzeyde eğitim alarak geliştirme şansını elde ederler ve kariyer yollarını genişletebilirler.

İş Bulma İmkanları

Bilgisayar firmalarında veya büyük işletmelerde teknisyen, web tasarımcılığı gibi mesleklerde çalışma imkânlarına sahiptirler. Kullanıcı arayüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firmalarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilir. 

05-01-202505-01-202505-01-2025

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.04.2017 - Güncelleme: 14.03.2025 01:08 - Görüntülenme: 4618
  Beğen | 25  kişi beğendi