Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır.
Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalından öğrencilere;
Mezun Öğrencilere Verilen Belgeler
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen unvanı verilir.
Ustaöğreticilik belgesi MTAL mezuniyeti sonrası yüzyüze veya online iki haftalık kurs sonucu verilebilmektedir.
Staj
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Öğrencilere işletmede mesleki eğitim ve stajları süresince işletmeler tarafından asgari ücretin en az %30’u tutarında ücret ödenmektedir.
Sigorta
Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu Teknik/ Anadolu Meslek ve Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında alan eğitimin başladığı 9. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.
Yükseköğretime Geçiş
Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına katılarak, başarılı oldukları takdirde, ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına yerleşme fırsatı bulurlar.
Kendi alanlarının devamındaki 2 Yıllık Meslek Yüksekokul tercihlerinde ek puan imkanından faydalanırlar.
Üniversite kılavuzunda bir 4 yıllık bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik lisesi alanlarından mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
Bu süreçte, mesleki ve teknik eğitim okulları mezunları yükseköğretime geçişlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaz, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlarla aynı şartlarda yükseköğretim kurumlarına giriş hakkına sahip olurlar. Bu sistem sayesinde, öğrenciler mesleki ve teknik bilgilerini daha ileri düzeyde eğitim alarak geliştirme şansını elde ederler ve kariyer yollarını genişletebilirler.
İş Bulma İmkanları
Pastanelerde, kurum mutfaklarında, restoranlarda, otellerde ve işletmelerin yiyecek içecek ünitelerinde çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir.